FIP ügyek

Dávid Ilona Ikt.sz: 332/2012/I.

elnök-vezérigazgató

MÁV Zrt.

1087 Budapest

Könyves Kálmán krt. 54-60.

Tárgy: FIP utazási kedvezmény

Tisztelt Elnök-Vezérigazgató Asszony!

A FIP vasúti nemzetközi menetkedvezmény 3 éve megoldatlan ügyében kérem szíves segítségét és közbenjárását.

A probléma megoldásában azért kérem a személyes közreműködését, mert a MÁV-START Zrt.-t – mint a FIP Egyezségben a MÁV Zrt.-t képviselő társaságot – többször megkerestük, de nem adott az ügyben számunkra megnyugtató választ.

 

A következőről van szó:

2008. évig a MÁV-START Zrt. a FIP nemzetközi menetjegyet – vállalati hovatartozástól függetlenül – biztosította minden olyan társaság, illetve vasút-egészségügyi intézmény munkavállalóinak és ezek hozzátartozóinak, akik a múltban a Magyar Államvasutakhoz valamilyen módon kapcsolódtak.

2009. évben – a nyári üdülési szezon közeledtével – a MÁV Csoport munkavállalói (Vasút-egészségügyi NKK Kft., Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet, Rail Cargo Hungaria Zrt., Grampet Debrecen Vagongyár Kft., MÁV Informatikai Zrt., MÁV Tervező Intézet Kft., VAMAV Kft., BILK Kombiterminál Zrt.) közül többen azzal a problémával fordultak hozzánk, hogy megigénylik a külföldi vasúti szabadjegyeket, azonban az igényléseket – vállalati hovatartozás függvényében – a MÁV-START Zrt. visszautasítja.

2009. évben a MÁV Zrt. akkori vezérigazgatója csak a MÁV Zrt. többségi tulajdonában álló leányvállalatai munkavállalóinak biztosította a nemzetközi menetjegyeket, később pedig tovább szűkítették a kört, csak a 100 %-os MÁV tulajdonú leányvállalatok munkavállalói részére biztosították.

A Vasutasok Szakszervezete többször jelezte a MÁV-START Zrt. illetékes vezetőinek, hogy több volt, illetve jelenleg is MÁV érdekeltségű gazdasági társaság munkavállalóinak jogtalanul nem biztosítja a FIP nemzetközi menetkedvezményt.

A MÁV-START képviselője arról tájékoztatta szakszervezetünket, hogy a MÁV Zrt. határozza meg a FIP nemzetközi menetkedvezményre jogosult társaságok körét, a MÁV-START Zrt. pedig a MÁV Zrt. által megjelölt társaságok listáját – mint nemzetközi menetkedvezményre jogosultak listáját – adja le a FIP Közgyűlésnek.

A MÁV-START Zrt. akkori illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a MÁV Zrt.-től olyan jogosultakról szóló listát kapnak, amelyekben a fenti társaságok is meg vannak jelölve, úgy ők azt fogják bemutatni a FIP Közgyűlésen.

A MÁV-START Zrt. jelenlegi üzleti vezérigazgató-helyettese folyamatosan arra hivatkozik, hogy a fent nevezett társaságok munkavállalói azért nem jogosultak a FIP menetkedvezményre, mert esetükben nem érvényesül az a feltétel, hogy a munkavállaló egy FIP taggal, vagy FIP tag által befolyásolt vasúti társasággal áll munkaviszonyban, azaz a MÁV Csoporton belül tipikusan vasútvállalatai tevékenységet folytatnak és az adott vállalat pénzügyi eredménye beszámít az anyavállalat (MÁV Zrt.) konszolidált mérleg eredményébe.

A problémánk ezzel a feltétellel az, hogy ez nem szerepel a FIP Szabályzatban, illetve ilyen tartalmú FIP-Közgyűlési határozatot sem tudott mutatni nekünk a MÁV-START Zrt.

A FIP-Szabályzat a következőket írja elő:

A FIP Szabályzat szerint a FIP kedvezmények csak olyan személyeknek nyújthatók, „akiknek a mindenkori FIP tag – vagyis a MÁV Zrt. - a teljes körű belföldi kedvezményeit mind a tényleges szolgálati idejük mind pedig a nyugállományuk, vagy a munkatárs, illetőleg nyugdíjas halála után a munkatársakra érvényes feltételekkel megkapják."

A FIP Szabályzat bevezetésében a „Fogalom meghatározás" címszó alatt szerepel a munkatárs fogalma.

Munkatárs: aktív (tényleges alkalmazásban álló) férfi és női teljes-és részmunkaidőben foglalkoztatott személyek, akik munkaviszonyban állnak:

egy FIP taggal,

olyan társasággal, amelynek kedvezményi ügyeit egy FIP tag szabályozza, vagy

olyan társasággal, amely struktúraváltozás révén egy FIP tagból jött létre; egy ilyen társaság munkatársainak nyújtott FIP kedvezmények teljesítéséhez meg kell lennie a FIP Közgyűlés hozzájárulásának.

A MÁV-START Zrt. által korábban küldött levél alapján a struktúraváltás révén létrejött társaság munkavállalóinak esetében a nemzetközi utazási kedvezmények biztosításához nem szükséges a FIP Közgyűlés hozzájárulása, ha a belföldi kedvezményt szokásos formában megkapják.

Vagyis a FIP nemzetközi menetkedvezményre jogosultságnak 2 feltétele van:

1. belföldi menetkedvezményre jogosultság

2. olyan társaság munkavállalójának, nyugdíjasának kell lenni, amely egy FIP tagból – jelen esetben a MÁV Zrt.-ből – jött létre

A FIP-Szabályzat tehát nem támaszt olyan további feltételt, hogy az adott társaságnak vasútvállalati tevékenységet kelljen folytatnia, illetve olyan feltétel sem szerepel a FIP-Szabályzatban, hogy az adott vállalat pénzügyi eredményét be kell számítani az anyavállalat (MÁV Zrt.) konszolidált mérleg eredményébe.

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Asszony!

Véleményünk szerint a MÁV Zrt. jogellenesen jár el akkor, amikor csupán a MÁV Zrt. 100 %-os tulajdonában lévő társaságok munkavállalóinak biztosítja a MÁV-START Zrt.-n keresztül a nemzetközi menetkedvezményt.

A MÁV-START Zrt. illetékesei megerősítették szakszervezetünket abban, hogy a FIP Szabályzat 2008-2012. között nem került módosításra a külföldi menetkedvezményre jogosultakat érintően.

Nem értjük, hogy a MÁV Zrt.-nek, illetve a MÁV-START Zrt.-nek milyen előnye származik abból, hogy a fenti társaságok munkavállalóinak a korábbi időszakkal ellentétben már nem biztosítja a FIP szabadjegyet.

Megjegyzem, hogy a külföldi szabadjegyek biztosítása sem a Magyar Államot, sem a MÁV Zrt.-t semmilyen költséggel sem terheli.

Fentiek alapján kérem Önt, hogy az ügyet szíveskedjen kivizsgálni, mert szakszervezetünk csak abban az esetben tudja elfogadni a MÁV-START Zrt. által leírt feltételek valódiságát, ha az a FIP-Szabályzatban szerepel vagy ilyen tartalmú FIP-Közgyűlési Határozat szakszervezetünk részére bemutatásra kerül.

Budapest, 2012. szeptember 11.

Üdvözlettel:

Papp Zoltán

elnök

 


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás